Léto je v plném proudu a s tím i spousta ovoce. Sesbírala jsem třešně ze stromu a upekla z nich koláč na svačinu. Třešně si skvěle rozumí s kakaem, pro zpestření a vyváženost jsem přidala i tvarohovou náplň.
Co budeme potřebovat:
Těsto
- 200ml podmáslí/ kefíru
- 200g polohrubé mouky
- 50g hladké špaldové mouky
- 20g holandského kakaa
- 80g cukru/ xylitolu
- 80ml řepkového oleje
- 50g čokolády (70-80%)
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
Náplň
- 500g tvarohu ve staniolu
- 100g řeckého jogurtu 0%
- 2 vejce
- 1 lžíce vanilkového pudinku
- 1 lžíce čekankového sirupu
- 200-250g vypeckovaných třešní
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Pekáček 20x 30cm vymažeme máslem vyložíme pečícím papírem.
- Na tvarohovou náplň prošleháme tvaroh a jogurt s vejci a čekankovým sirupem. Nakonec zašleháme vanilkový pudink.
- V jiné míse promícháme mouku, kakao a kypřící prášek. Tuto směs po částech zapracujeme stěrkou do mokré směsi.
- V jiné míse prošleháme vejce s cukrem do nadýchané pěny ( cca 5 minut). Mezitím rozpustíme nad vodní lázní čokoládu (nebo v mikrovlnce) a necháme zchladnout. Poté za stálého nebo občasného šlehání přiléváme k vyšlehaným vejcím tenkým pramínkem olej a kefír a nakonec čokoládu.
- Do formy navrstvíme 3/4 kakaového těsta, na něj přijde tvarohová náplň, poté třešně a navrch nanesme lžící zbytek kakaového těsta.
- Pečeme 30-40 minut. Poté vyndáme z formy a necháme úplně vychladnout.
0 komentářů