Dýňové slané lívance

By Veronika Žmolilová - září 05, 2020

Cuketovou sezónu pomalu, ale jistě, nahrazuje sezóna dýňová a já se moc těším. Mám v hlavě tolik nápadů, že nevím jestli to všechno stihnu 😄 Každopádně jeden z prvních receptů, co jsem udělala jsou lívance, slaný, protože je mám radši než sladký. Jo je to divný, ale palačinky mám radši taky naslano. 
Do základu jsem dala dýňové pyré, které těstu dodá krásnou barvu a chuť. Můžete je podávat teplé, ale i zastudena jsou skvělé. Jen si při přípravě dejte pozor, aby se vám lívance dodělaly i zevnitř a ne jen na povrchu. Hodí se k nim nakládaná zelenina, bylinky a nějaký jednoduchý dip, třeba z bílého jogurtu a koření. Nebo když se vám nebude chtít dělat s dipem, dobře poslouží i cottage sýr. 

Budeme potřebovat:

  • na 10 lívanců 
  • 150g dýňového pyré 
  • 130g špaldové hladké mouky
  • 100g bílého jogurtu
  • 40ml mléka
  • 20g parmezánu 
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli 

Postup:

  1. Vejce v míse prošleháme spolu s mlékem, bílým jogurtem a nastrouhaným sýrem. Přidáme i dýňové pyré a zamícháme. 
  2. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí a kypřícím práškem. Přidáme k horké směsi a vytvoříme trochu hustší těsto. 
  3. Na rozpáleném lívanečníku s trochou oleje vytvoříme lívanečky a opečeme je z obou stran. Otáčejte vždy potom, až se dodělá spodní strana- měla by být dozlatova, spíše až dohněda, ale ne černá! 
  4. Lívanečky podáváme s nakládanou červenou cibulkou, bylinkami a s dipem z bílého jogurtu nebo zakysané smetany.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů