Co budeme potřebovat:
- 200 g cukety
- 200g hladké špaldové mouky
- 140g řeckého jogurtu
- 50ml řepkového oleje
- 50g 70% čokolády
- 40g třtinového cukru
- 20g kakaa
- 2 vejce ( žloutky a bílky zvlášť)
- 1 banán
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kypřícího prášku
- špetka soli
Krém
- 250g polotučného tvarohu
- 50g lučiny/ krémového sýra/ mascarpone
- 2 lžíce kakaa
- 1 banán
Ozdoba
- jahody
- lískové ořechy
- mikrobylinky
Postup:
- Nejprve si připravíme krém. V míse prošleháme rozmačkaný banán, tvaroh, lučinu a kakao. Dáme do lednice a necháme ho tam do té doby, než ho budeme potřebovat. Krém trochu ztuhne za tu dobu.
- Vejce a řecký jogurt vyndáme z lednice alespoň půl hodiny předem, aby měli pokojovou teplotu.
- Cuketu nastrouháme nahrubo, dáme do ceníku a vymačkáme co nejvíce vody. Dáme stranou. Banán rozmačkáme na kašičku. Čokoládu nasekáme na menší kousky.
- Do mísy prosejme mouku, kypřící prášek, skořici, špetku soli a kakao.
- Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, dáme stranou. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, poté za stálého šlehání přilijeme i olej a řecký jogurt. Přidáme cuketu s banánem a promícháme. Pak přidáme po částech směs suchou i nasekanou čokoládou a vytvoříme hustší těsto. Nakonec přijde na řadu sníh z bílků, který zapracuje jemně stěrkou.
- Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme 50-60 minut. Po upečení vyndáme z formy a necháme na mřížce vychladnout.
- Na vychladlý chlebíček naneseme krém a ozdobíme nakrájenými jahodami, lískovými ořechy a bylinkami.
- Chlebíček je ještě lepší druhý den, kdy se krém krásně rozleží, ale u nás nezbyde na druhý den skoro nic.
0 komentářů