Tartaletky, dezert pocházející z Francie, mohou mít také spoustu obměn, stačí znát jen základy a pak si s nimi můžeme hrát jakkoliv chceme. Já jsem si pro vás připravila takovou v uvozovkách základní verzi s mandlovým lineckým těstem, vanilkovým krémem a jahodami. Pro zpestření jsem do tartaletek jahodový rozvar. Vanilkový krém (Crème pâtissière) je můj oblíbený, chutná jako pudink, ba ne právě ještě líp než pudink!
Pokud přeci jen třeba nemáte ráfky/ formičky na tartaletky, ale máte koláčovou formu, zkuste to v ní. Postup bude úplně stejný, akorát těsto upečete v jedné velké formě, jahodový rozvar rozetřete po celém dně, nanesete vanilkový krém a nakonec na ozdobu jahody. Už se těším až bude jahodová sezóna a vy recept vyzkoušíte!
Co budeme potřebovat:
mandlové linecké těsto
- 230g hladké mouky
- 130g másla
- 80g moučkového cukru
- 25g mandlové mouky/ mletých mandlí
- 1 menší vejce
- větší špetka soli (1-2g)
jahodová náplň
- 250g jahod (mražené/ čerstvé)
- 3g agaru (může být i želatina/ pektin)
- 1 menší lžička cukru
vanilkový krém
- 500ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 4 žloutky
- 50g cukru krupice
- 35g kukuřičného škrobu
- 20g másla
dokončení
- čerstvé jahody
Postup:
Těsto
- Mouku prosijeme, stejně tak moučkový cukr, mandlovou mouku a sůl. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a konečky prstů vytvoříme drobenku. Nakonec přidáme vejce a tyhle zpracujeme do jednotného těsta. Vytvoříme z těsta kouli nebo váleček, zbavíme do potravinářské fólie a dáme do lednice nejméně na hodinu.
- Po uplynulé době těsto po menších částech vyvalujeme na plát cca 3- 4 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 11 cm . Tato kolečka vkládáme do ráfků o průměru 8 cm. Těsto důkladně vymačkáme do krajů a přebytky těsta zarovnáme či zařízneme nožem. Tartaletky takto dáme chladit ještě na 30 minut do lednice nebo na 10 minut do mrazáku. Poté dno tartaletek propícháme vidličkou a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 15 minut. Necháme vychladnout a opatrně vyndáme z ráfků.
Vanilkový krém
- Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a přidáme je všechny k mléku. Do mléka dáme i samotný lusk a začneme zahřívat na středním plameni. Mezitím si v menší misce promícháme žloutky, cukr a kukuřičný škrob do podoby kašičky, pak přidáme pár lžic zahřátého mléka a rychle rozmícháme. V tento moment nám jde o to, abychom vyrovnali teploty a ze žloutků se nestaly míchačky:)
- Žloutkovou směs postupně přiléváme do zahřátého mléka a na střením plameni mícháme, tak jako bychom vařily pudink. Po chvíli začne houstnout. Po zhoustnutí (cca po 4 minutách) stáhneme z plotny přidáme máslo, které v krému rozmícháme a hotový krém přelijeme do čisté misky. Povrch zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout, pak přendáme do lednice.
Jahodová náplň
- Jahody dáme do rendlíku a zahřejeme. Cukr smícháme s agarem a vmícháme k jahodám, minutu povaříme a sejmeme z ohně. Necháme vychladnout a pak přendáme do lednice. Před použitím stěrkou změkčíme a lehce rozmícháme.
Kompletace
- Já osobně před použitím vanilkový krém ponorným mixérem párkrát promixuji do hladké konzistence. Poté přendáme krém do cukrářského sáčku.
- Na dno tartaletek rozetřeme cca 1-2 lžičky jahodového gelu a na něj nastříkáme krém až po okraj tartaletky. Hotové tartaletky ozdobíme čerstvými jahodami a máme hotovo!
0 komentářů