Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

By Veronika Žmolilová - května 06, 2021

Tartaletky, dezert pocházející z Francie, mohou mít také spoustu obměn, stačí znát jen základy a pak si s nimi můžeme hrát jakkoliv chceme. Já jsem si pro vás připravila takovou v uvozovkách základní verzi s mandlovým lineckým těstem, vanilkovým krémem a jahodami. Pro zpestření jsem do tartaletek jahodový rozvar. Vanilkový krém (Crème pâtissièreje můj oblíbený, chutná jako pudink, ba ne právě ještě líp než pudink! 
Pokud přeci jen třeba nemáte ráfky/ formičky na tartaletky, ale máte koláčovou formu, zkuste to v ní. Postup bude úplně stejný, akorát těsto upečete v jedné velké formě, jahodový rozvar rozetřete po celém dně,  nanesete vanilkový krém a nakonec na ozdobu jahody. Už se těším až bude jahodová sezóna a vy recept vyzkoušíte!

 Co budeme potřebovat: 

mandlové linecké těsto 

  • 230g hladké mouky 
  • 130g másla 
  • 80g moučkového cukru 
  • 25g mandlové mouky/ mletých mandlí 
  • 1 menší vejce 
  • větší špetka soli (1-2g)

jahodová náplň 

  • 250g jahod (mražené/ čerstvé) 
  • 3g agaru (může být i želatina/ pektin) 
  • 1 menší lžička cukru 

vanilkový krém 

  • 500ml mléka 
  • 1 vanilkový lusk 
  • 4 žloutky
  • 50g cukru krupice
  • 35g kukuřičného škrobu
  • 20g másla 

dokončení 

  • čerstvé jahody 

Postup: 

Těsto 
  1. Mouku prosijeme, stejně tak moučkový cukr, mandlovou mouku a sůl. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a konečky prstů vytvoříme drobenku. Nakonec přidáme vejce a tyhle zpracujeme do jednotného těsta. Vytvoříme z těsta kouli nebo váleček, zbavíme do potravinářské fólie a dáme do lednice nejméně na hodinu. 
  2. Po uplynulé době těsto po menších částech vyvalujeme na plát cca 3- 4 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 11 cm . Tato kolečka vkládáme do ráfků o průměru 8 cm. Těsto důkladně vymačkáme do krajů a přebytky těsta zarovnáme či zařízneme nožem. Tartaletky takto dáme chladit ještě na 30 minut do lednice nebo na 10 minut do mrazáku. Poté dno tartaletek propícháme vidličkou a klademe je  na plech vyložený pečícím papírem.  Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 15  minut. Necháme vychladnout a opatrně vyndáme z ráfků. 
Vanilkový krém 
  1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a přidáme je  všechny k mléku. Do mléka dáme i samotný lusk a začneme zahřívat na středním plameni. Mezitím si v menší misce promícháme žloutky, cukr a kukuřičný škrob do podoby kašičky, pak přidáme pár lžic zahřátého mléka a rychle rozmícháme. V tento moment nám jde o to, abychom vyrovnali teploty a ze žloutků se nestaly míchačky:) 
  2. Žloutkovou směs postupně přiléváme do zahřátého mléka a na střením plameni mícháme, tak jako bychom vařily pudink. Po chvíli začne houstnout. Po zhoustnutí (cca po 4 minutách) stáhneme z plotny přidáme máslo, které v krému rozmícháme a hotový krém přelijeme do čisté misky. Povrch zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout, pak přendáme do lednice. 
Jahodová náplň 
  1. Jahody dáme do rendlíku a zahřejeme. Cukr smícháme s agarem a vmícháme k jahodám, minutu povaříme a sejmeme z ohně. Necháme vychladnout a pak přendáme do lednice. Před použitím stěrkou změkčíme a lehce rozmícháme. 
Kompletace 
  1.  Já osobně před použitím vanilkový krém ponorným mixérem párkrát promixuji do hladké konzistence. Poté přendáme krém do cukrářského sáčku. 
  2. Na dno tartaletek rozetřeme cca 1-2 lžičky jahodového gelu a na něj nastříkáme krém až po okraj tartaletky. Hotové tartaletky ozdobíme čerstvými jahodami a máme hotovo!  

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů