Salát s lososem

By Veronika Žmolilová - května 03, 2021

Miluji barevné jídlo a tenhle salát to stoprocentně splňuje! Musím říct, že je skvělý, plný chutí, čerstvé zeleniny. Salát je lehký, ale zároveň zasytí, takže se perfektně hodí jako hlavní jídlo. Baví mě lehce medová zálivka s rychlými tzatziki. Pokud nemáte kopr, zkuste místo něj mátu a i když nemáte ani mátu dejte jakékoliv vaše oblíbené bylinky. Nejlepší jsou bylinky čerstvé, ale pokud je neseženete, sáhněte po těch sušených. 

Co budeme potřebovat: 

na 2 porce:
  • 2 filety lososa (cca 2x200g)
  • 250g uvařené cizrny
  • 1/2 okurky 
  • 150g cherry rajčat
  • 4 hrsti polníčku 
  • 4 ředkvičky 
  • 1/2 červené cibule 
  • konopná či jiná semínka 

Zálivka/ marináda

  • 1 lžíce olivového oleje 
  • 1 lžička medu
  • 1 stroužek česneku 
  • šťáva z 1/2 citrónu 
  • sůl, pepř 
  • bylinky- (nejlépe kopr) 
Tzatziki 
  • 4 lžíce řeckého jogurtu 
  • 1 lžička nasekaného kopru/máty
  • 1 lžička citrónové šťávy 
  • 1 stroužek česneku 
  • 1/4 okurky 
  • sůl, pepř 

Postup: 

  1. Všechny ingredience na zálivku promícháme. Filety lososa dáme na pečící papír a potřeme ho 1/2 zálivky- zbytek si necháme na salát. Losos ještě dosolíme a opepříme, posypeme hojně bylinkami a pečeme cca 10 minut při 180 stupních. 
  2. Mezitím nakrájíme okurku, ředkvičky a cherry rajčata. Spolu s polníčkem dáme do mísy a přidáme cizrnu.  Salát zalijeme zbytek odložené zálivky. 
  3. Na rychlé tzatziki promícháme jogurt, s koprem, citrónovou šťávou, nastrouhanou okurkou, solí a pepřem. 
  4. Salát rozdělíme na 2 porce. Do každé porce přidáme upečený filet lososa a připravené tzatziki. Celý salát zasypeme konopnými semínky. 

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů