Dort Kolibřík , Můj největší objev za poslední měsíc, narazila jsem na něj celkem náhodou. Tenhle dort je známej především v USA. Říká se mu kolibřík, protože je plný ananasu a banánu, takže je sladký jako nektar, kterej má kolibřík rád.
V Česku moc známej tenhle dort není mi přijde. Nebo pro mě to byl velkej objev! Problém je, že v USA ty sladký věci jsou víc než sladký, používají tam hooodně cukru, až moc.
Recept jsem si teda nějak sesmolila po svém a odlehčila ho, protože to byl dárek pro mamku🤍
Dort je tedy plný banánu, ananasu a skořice. doufám že tuhle moji variantu odlehčenéhho dortu vyzkoušíte!!
Co budeme potřebovat:
forma o průměru 15-17 cm
- 280g hladké mouky
- 2 vejce
- 70g cukru
- 70ml řepkového oleje
- 2 banány
- 180g ananasu
- 50g pekanových ořechů
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžíce jedlé sody
- špetka soli
- 140g řeckého 0% jogurtu
- 200g ricotty
- 200g Philadelphia Light
- 20g čekankového sirupu
- 10g moučkového cukru
Dokončení
- 1/2 banánu
- 50g ananasu- lehce rozmixovaný
Postup:
TIP: pokud si netroufáte na prořezávání korpusu na tři díly, tak ho prořízněte jen na poloviny a budete mít jen jedno patro- kam můžete dát buď jen ananas nebo jen banán nebo obojí dohromady. A pokud nechcete korpus prořezávat vůbec, zkuste si dort upéct jako řezy a krém naneste pouze nahoru:)
- Mouku prosijeme do mísy, přidáme jedlou sodu, sůl, kokos a nasekané pekanové ořechy.
- Vejce vyšleháme s cukrem do světlé nadýchané pěny. Ananas rozmixujeme na pyré, taktéž i banány. Do vaječné vyšlehané směsi postupně přiléváme olej a pak přidáme i ovocné pyré. Nakonec po částech přisypeme moučnou směs. Těsto ihned přemístíme do připravené formy a pečeme cca 45- 55 minut.
- Poté vyndáme z trouby, necháme cca 5 minut ve formě a poté korpus opatrně vyndáme a necháme zcela vychladnout na mřížce. Korpus prořízneme na třetiny, takže nám vzniknou tři stejné pláty. Nejlépe to jde pilkovým nožem či nití.
- Na krém prošleháme všechny ingredience dohromady a pokud máme přemístíme ho do cukrářského sáčku
- Na podnos dáme první plát korpusu, do středu až 2 cm od okraje dáme rozmixovaný ananas a rovnoměrně rozetřeme. Cukrářským sáčkem naneseme krém na okraj a vytvoříme takovou ohrádku, aby ananas nemohl vytéct a poté naneseme krém po celé ploše korpusu a zarovnáme. Přiklopíme druhý korpus a uděláme to samé, akorát místo ananasu použijeme na kolečka nakrájený banán. Nakonec přiklopíme posledním plátem korpusu a kréme naneseme nahoru i po bocích a zahladíme- nejlépe to jde cukrářskou stěrkou, pokud nemáte, tak zkuste tím, co doma najdete:) Nakonec ozdobíme pekanovými ořechy, kokosem, banány nebo čímkoliv, co vás napadne.
0 komentářů