Dort Kolibřík

By Veronika Žmolilová - května 13, 2021

Dort Kolibřík , Můj největší objev za poslední měsíc, narazila jsem na něj celkem náhodou. Tenhle dort je známej především v USA. Říká se mu kolibřík, protože je plný ananasu a banánu, takže je sladký jako nektar, kterej má kolibřík rád. 
V Česku moc známej tenhle dort není mi přijde. Nebo pro mě to byl velkej objev! Problém je, že v USA ty sladký věci jsou víc než sladký, používají tam hooodně cukru, až moc.
Recept jsem si teda nějak sesmolila po svém a odlehčila ho, protože to byl dárek pro mamku🤍 
Dort je tedy plný banánu, ananasu a skořice. doufám že tuhle moji variantu odlehčenéhho dortu vyzkoušíte!!

Co budeme potřebovat:

forma o průměru 15-17 cm 
  • 280g hladké mouky 
  • 2 vejce 
  • 70g cukru 
  • 70ml řepkového oleje 
  • 2 banány
  • 180g ananasu 
  • 50g pekanových ořechů 
  • 1 lžíce strouhaného kokosu 
  • 1 lžíce jedlé sody
  • špetka soli 
  • 140g řeckého 0% jogurtu 
  • 200g ricotty
  • 200g Philadelphia Light 
  • 20g čekankového sirupu 
  • 10g moučkového cukru 
Dokončení
  • 1/2 banánu 
  • 50g ananasu- lehce rozmixovaný

Postup: 

TIP: pokud si netroufáte na prořezávání korpusu na tři díly, tak ho prořízněte jen na poloviny a budete mít jen jedno patro- kam můžete dát buď jen ananas nebo jen banán nebo obojí dohromady. A pokud nechcete korpus prořezávat vůbec, zkuste si dort upéct jako řezy a krém naneste pouze nahoru:) 
  1. Mouku prosijeme do mísy, přidáme jedlou sodu, sůl, kokos a nasekané pekanové ořechy.
  2. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé nadýchané pěny. Ananas rozmixujeme na pyré, taktéž i banány. Do vaječné vyšlehané směsi postupně přiléváme olej a pak přidáme i ovocné pyré. Nakonec po částech přisypeme moučnou směs. Těsto ihned přemístíme do připravené formy a pečeme cca 45- 55 minut. 
  3. Poté vyndáme z trouby, necháme cca 5 minut ve formě a poté korpus opatrně vyndáme a necháme zcela vychladnout na mřížce. Korpus prořízneme na třetiny, takže nám vzniknou tři stejné pláty. Nejlépe to jde pilkovým nožem či nití. 
  4. Na krém prošleháme všechny ingredience dohromady a pokud máme přemístíme ho do cukrářského sáčku
  5. Na podnos dáme první plát korpusu, do středu až 2 cm od okraje dáme rozmixovaný ananas a rovnoměrně rozetřeme. Cukrářským sáčkem naneseme krém na okraj a vytvoříme takovou ohrádku, aby ananas nemohl vytéct a poté naneseme krém po celé ploše korpusu a zarovnáme. Přiklopíme druhý korpus a uděláme to samé, akorát místo ananasu použijeme na kolečka nakrájený banán. Nakonec přiklopíme posledním plátem korpusu a kréme naneseme nahoru i po bocích a zahladíme- nejlépe to jde cukrářskou stěrkou, pokud nemáte, tak zkuste tím, co doma najdete:) Nakonec ozdobíme pekanovými ořechy, kokosem, banány nebo čímkoliv, co vás napadne. 

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů