Kdo mě sleduje delší dobu, ví, že už na blogu malinové tiramisu je. Chtěla jsem ho trochu oprášit s přicházejícím létem, kdy se nám nechce být u trouby dlouho a kdy chceme jíst lehká jídla. Tiramisu jsem ještě více odhlečila, upekla domácí piškoty a přefotila, tady je výsledek, doufám, že ho taky někdo oz vás vyzkouší. U nás byl pryč během odpoledne.
Co budeme potřebovat:
forma cca 25x20cm
Na piškoty
- 3 vejce
- 40 g xylitolu / cukru krupice
- 80g hladké špaldové mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu/ vanilkového pudinku
- špetka soli
Krém
- 250g malin
- 250g ricotty
- 150g řeckého jogurtu 0%
- 100g mascarpone (lze i ricotta)
- 100ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce čekankového sirupu
- 150-200 ml espressa
na dokončení
- 100ml smetany ke šlehání
- 100g odtučněného tvarohu
- holandské kakao
Postup:
- Nejprve si uvaříme kávu a necháme vychladnout.
- Piškoty- Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky společně xylitolem či cukrem vyšleháme do světlé nadýchané pěny, cca 5 minut. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. V misce promícháme škrob s moukou a prosejeme do žloutkové směsi, zapracujeme a poté stěrkou natřikrát lehce zapracujeme pevný sníh. Přendáme do cukrářského sáčku s širší zdobičkou či otvorem a na plech nastříkáme cca 10 cm dlouhé piškoty. Kdo chce může ještě povrch posypat cukrem. Pečeme dozlatova zhruba 10 minut.
- Krém-
- Na krém prošleháme ricottu, popřípadě i mascarpone nebo více ricotty, řecký jogurt a čekankový sirup. Smetanu vyšleháme dotuha a stěrkou lehce zapracujeme do krému.
- Piškoty ponoříme na pár sekund do vychladlé kávy a skládáme je do formy jeden vedle druhého, Na to přijde krém a nakonec vrstva malin, poté zopakujeme ještě jedno patro a ukončíme krémem. (můžeme udělat více pater, když nám vyzbydou ingredience. Nakonec si vyšleháme smetanu ke šlehání dotuha a smícháme lehce s tvarohem, přemístíme do zdobícího sáčku a vytvoříme bobečky. Dáme přes noc uležet do lednice.
- Druhý den zasypeme kakaem a můžeme podávat.
1 komentářů
krásné fotky, musím co nejdřív vyzkoušet <3 ...chtěla jsem se zeptat, jak by v tomhle receptu mohla místo mascarpone fungovat lučina? Myslíte, že by to stálo za vyzkoušení?
OdpovědětVymazat