Malinové tiramisu

By Veronika Žmolilová - června 17, 2021

Kdo mě sleduje delší dobu, ví, že už na blogu malinové tiramisu je. Chtěla jsem ho trochu oprášit s přicházejícím létem, kdy se nám nechce být u trouby dlouho a kdy chceme jíst lehká jídla. Tiramisu jsem ještě více odhlečila, upekla domácí piškoty a přefotila, tady je výsledek, doufám, že ho taky někdo oz vás vyzkouší. U nás byl pryč během odpoledne. 

Co budeme potřebovat: 

forma cca 25x20cm 

Na piškoty 

  • 3 vejce
  • 40 g xylitolu / cukru krupice 
  • 80g hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu/ vanilkového pudinku
  • špetka soli 
Krém 

  • 250g malin 
  • 250g ricotty
  • 150g řeckého jogurtu 0%
  • 100g mascarpone (lze i ricotta) 
  • 100ml smetany ke šlehání 
  • 1 lžíce čekankového sirupu
  • 150-200 ml espressa 
na dokončení 
  • 100ml smetany ke šlehání
  • 100g odtučněného tvarohu 
  • holandské kakao 

Postup: 

  1. Nejprve si uvaříme kávu a necháme vychladnout. 
  2. Piškoty- Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky společně  xylitolem či cukrem vyšleháme do světlé nadýchané pěny, cca 5 minut. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu.  V misce promícháme škrob s moukou a prosejeme do žloutkové směsi, zapracujeme a poté stěrkou natřikrát lehce zapracujeme pevný sníh. Přendáme do cukrářského sáčku s širší zdobičkou či otvorem a na plech nastříkáme cca 10 cm dlouhé piškoty. Kdo chce může ještě povrch posypat cukrem.  Pečeme dozlatova zhruba 10 minut. 
  3. Krém- 
  4. Na krém prošleháme ricottu, popřípadě i mascarpone nebo více ricotty, řecký jogurt a čekankový sirup. Smetanu vyšleháme dotuha a stěrkou lehce zapracujeme do krému. 
  5. Piškoty ponoříme na pár sekund do vychladlé kávy a skládáme je do formy jeden vedle druhého, Na to přijde krém a nakonec vrstva malin, poté zopakujeme ještě jedno patro a ukončíme krémem. (můžeme udělat více pater, když nám vyzbydou ingredience. Nakonec si vyšleháme smetanu ke šlehání dotuha a smícháme lehce s tvarohem, přemístíme do zdobícího sáčku a vytvoříme bobečky. Dáme přes noc uležet do lednice. 
  6. Druhý den zasypeme kakaem a můžeme podávat. 

  • Share:

You Might Also Like

1 komentářů

  1. krásné fotky, musím co nejdřív vyzkoušet <3 ...chtěla jsem se zeptat, jak by v tomhle receptu mohla místo mascarpone fungovat lučina? Myslíte, že by to stálo za vyzkoušení?

    OdpovědětVymazat