Borůvkové koláčky

By Veronika Žmolilová - července 21, 2021


Dneska jsem dělala koláčky s lesními borůvkama, tvarohem a ovesnou drobenkou, 
Borůvková sezóna je moje asi nejoblíbenější, vždycky upeču odlehčenej koláč s tvarohem (kterej už na blogu mimochodem je) a kynutý koláčky taky s tvarohem, protože máme doma rádi kombinaci borůvky, tvaroh🤍 tak šup do lesa a upečte si je taky! 

 Co budeme potřebovat: 

  • 500g hladké mouky (nahradila jsem 100g špaldovou) 
  • 2 vejce
  • 90g másla
  • 90g cukru/ sladidla 
  • kůra z 1 citrónu
  • 1/2 vanilkové lusku 
  • 3g soli 

Náplň 
  • 400g tvarohu v alobalu/staniolu 
  • 40g cukru/ sladidla 
  • 1 vejce
  • 400g lesních borůvek 

Drobenka 
  • 50g ovesných vloček 
  • 50g polohrubé mouky 
  • 50g másla
  • 50g třtinového cukru 
  • špetka soli 

Postup: 
Na kvásek si rozdrobíme droždí a smícháme se lžičkou cukru a polovinou mléka Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít.

Mezitím si do mísy prosejeme mouku, přidáme citronovou kůru, vanilku, sůl, zbytek cukru, zbylé mléko a vejce. Jakmile kvásek vzejde, přidáme ho do mísy a hněteme těsto cca 5 minut. Poté přidáme nakrájené máslo a hněteme dalších pět minut. Vzniklé hladké těsto přemístíme do čisté mísy, zakryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 1,5 hodiny.

Po vykynutí rozdělíme těsto na 15 stejných kousků po cca 70g. Z každého vyválíme kuličku. Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem s rozestupy. Zakryjeme je utěrkou a necháme 30 minut kynout.

Připravíme si drobenku. Všechny ingredience vypracujeme špičkami prstů. troubu předehřejeme na 180 stupňů. 

Do bochánků dnem skleničky uděláme prohlubeň na náplň koláčku. Potřeme rozšlehaným vejcem. Do prohlubní klademe náplň vzniklou smícháním tvarohu, vejce a cukru. Poté přijdou na řadu  borůvky. Navrch řádně zasypeme drobenkou. Pečeme dozlatova 15-20 minut při 180 stupních. 

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů