Borůvkový cheesecake s citrónem

By Veronika Žmolilová - srpna 19, 2021


Borůvky, moje téměř nejoblíbenější ovoce. Nejradši je mám v kombinaci s tvarohem nebo krémovou náplní. Takže jsem s nima zase vymyslela cheesecake, kterej původně v mý hlavě měl vypadat úplně jinak, ale nakonec se povedl úplně perfektně a byla jsem víc jak spokojená. Je dokonalej, lehkej, krémovej a pořádně borůvkovej. 

Co budeme potřebovat: 

Korpus 
  • 140g sušenek (použila jsem bebe) 
  • 20g ovesných vloček 
  • 80g másla 
  • špetka soli 
Pečená vrstva 

  • 300g creamcheese
  • 200g řeckého jogurtu (0% nebo 5% tuku) 
  • 100g ricotty 
  • 300g lesních borůvek 
  • 70g cukru (kdo chce může dát xylitol/ jiné sladidlo ) 
  • 3 vejce 
  • kůra a šťáva z 1 citronu

Nepečená vrstva 

  • 100g řeckého jogurtu (0% nebo 5% tuku) 
  • 1/2 plátku želatiny 
  • 1 lžíce čekankového sirupu / sladidla 

borůvková část 

  • 100g boorůvek 
  • 1 lžička cukru 
  • 2g pektinu 

Postup:  

  1. Dno formy vymažeme máslem a vyložíme kolečkem z pečícího papíru. Okraje necháme volné. 
  2. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. 
  3. Na korpus dáme do mixéru sušenky, vločky a špetku soli, lehce rozmixujeme.  Poté přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a několika pulzy promixujeme, vznikne nám jakási drobenka.  Přesuneme do formy a lžící nebo dnem skleničky zarovnáme a upěchujeme. Pečeme 10 minut, poté vyndáme. 
  4. Borůvky rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. 
  5. Připravíme si vodní lázeň tak , že do menšího pekáčku nalijeme nejméně 1 cm vody a dáme dospod trouby, pokud můžete pohybovat rošty v troubě, tak jeden z roštů přesuneme těsně nad pekáček, tím zajistíme skoro nejlepší podmínky pro pečení cheesecaku. 
  6. Řecký jogurt, ricottu, cream cheese a cukr krátce prošleháme. 
  7. Přidáme kukuřičný škrob, citronová šťávu a kůru a poté jedno po druhém vejce. Nešleháme moc dlouho, stačí jen tak ledabyle, aby se vejce zapracovala. ROzdělíme na poloviny a do jedné zamícháme borůvkové pyré, druhou polovinu necháme čistou. 
  8.  Do formy nalijeme borůvkovou náplň a poté čistou bez příchutě. Pečeme při 150 stupních 50-60 minut. Okraje by měly být pevné, za to střed stále třaslavý. Necháme cheesecake v pootevřené troubě dojít ještě 15-30 minut, poté vyndáme a necháme vychladnout. Mezitím připravíme nepečenou vrstvu- želatinu namočíme do trochu studené vody a necháme nabobtnat, poté rozehřejeme v mikrovlnné troubě cca 10 sekund a zamícháme do řeckého jogurtu s čekankovým sirupem. Tuhle vrstvu rovnoměrně rozetřeme na vychladlý Cheesecake. Poté v uložíme do lednice nejméně na 3 hodiny, nejlépe však přes noc. 
  9. Nakonec borůvky rozehřejeme v rendlíku do podoby omáčky, pak přidáme pektin promíchaný s lžičkou cukru,  minutu provaříme a ozdobíme cheesecake. 

  • Share:

You Might Also Like

1 komentářů