Mille- feuille s malinami

By Veronika Žmolilová - srpna 05, 2021

Mille feuille je francouzský dezert, který v doslovném překladu znamená něco jako jako "tisíc lístků", tento název je právě díky listovému těstu, kde se tvoří nespočet vrstev a takzvaně lístkuje. Tradičně se dělá s vanilkovým krém patisserie, ale dnes už existuje spoustu obměn, například čokoládový krém nebo pouze vyšlehaná šlehačka. Já jsem zvolila tradiční vanilkový krém spolu s malinami. 

Co budeme potřebovat: 

Listové těsto 
Vodánek 
  • 210g hladké špaldové mouky 
  • 100g vody
  • 10g másla 
  • 4g soli 
Na laminaci 
  • 125 másla 
  • 35g hladké špaldové mouky 

Žloutkový krém patisserie 
  • 500ml mléka 
  • 60g cukru krupice 
  • 60g kukuřičného škrobu/ vanilkového pudinku 
  • 3 žloutky 
  • 1 vanilkový lusk 
  • 30g másla 

Dokončení 

  • 300g malin 
  • Moučkový cukr  

Postup: 

Listové těsto 
  1. Na vodánek smícháme všechny ingredience dohromady a vpyracujeme hladké těsto. Zakryjeme do fólie a uložíme na 30 minut do lednice. 
  2. Na máslové těsto rychlé promícháme máslo s moukou. Z máslového těsta vyválíme mezi pečícími papíry čtverec o velikosti 20x20cm a dáme na 20 minut do lednice.
  3. Odpočatý vodánek rozválíme na obdélník 60x20cm tak, aby byl všude stejně silný. Štětečkem odstraňte přebytečnou mouku. Těsto by mělo ležet delší stranou směrem k vám. Doprostřed vložíme čtverec máslového těsta, spodní třetinu přehneme přes máslové těsta a taktéž i horní třetinu přehneme doprostřed. ujistíme se, že máslové těsto nám nikde nevylézá. Obdélník otočíme o 90° rozválíme na trojnásobek (60x20cm) a opět přehneme na třetiny. Důkladně zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30minut do lednice. Tento postup- rozválení a přeložení na třetiny zopakujeme ještě 4x, samozřejmě i s chlazením těsta.  Po posledním přeložení zabalíme do fólie a necháme vychaldit nejméně 1 hodinu, pak už ho můžeme použít. 
  4. Budeme potřebovat dva stejné plechy o minimální velikosti 37 x 28 cm. Na jednom těsto budeme péct druhým plechem těsto zatížíme, aby v troubě "nevyskočilo". 
  5. Těsto rozdělíme na dva stejné kusy. Každý kus rozválíme na tenký obdélník o rozměrech cca 37x 27cm, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě necháme 20 minut odpočívat v lednici, pak rovnou pečeme-
  6. Troubu předehřejte  na 220°C.
  7. Jakmile je první plát těsta odpočatý, tak ostrým nožem srovnáme okraje tak, aby těsto bylo úhledný obdélník ve velikosti 36 x 26 cm.
  8. Těsto zakryjeme pečícím papírem, na papír položíme druhý plech a dáme péct  na 25  - 30 minut.
  9. Plech, který těsto zatíží, mu brání v tom, aby při pečení začalo nabývat na objemu. Chceme tenké, jednotlivé vrstvy lístků v těstě. 
  10. Po cca 15 minutách sundáme z těsta druhý plech a pečící papír a dopékáme dozlatova. Poté vyndáme z trouby přendáme na pracovní desku a necháme vychladnout. Takto to zopakujeme i s druhou polovinou těsta. 


Žloutkový krém patisserie 
  1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a přidáme je  všechny k mléku. Do mléka dáme i samotný lusk a začneme zahřívat na středním plameni. Mezitím si v menší misce promícháme žloutky, cukr a kukuřičný škrob do podoby kašičky, pak přidáme pár lžic zahřátého mléka a rychle rozmícháme. V tento moment nám jde o to, abychom vyrovnali teploty a ze žloutků se nestaly míchačky:) 
  2. Žloutkovou směs postupně přiléváme do zahřátého mléka a na střením plameni mícháme, tak jako bychom vařily pudink. Po chvíli začne houstnout. Po zhoustnutí (cca po 4 minutách) stáhneme z plotny a krém přelijeme do čisté misky. Povrch zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout, pak přendáme do lednice. Nakonec vyšleháme dohledka se změklým máslem. Pokud budou v krému hrudky můžeme použít i tyčový mixér. Krém přendáme do cukrářského sáčku. 
Kompletace
  1. Listové těsto  ostrým nejlépe vroubkovaným nožem nakrájíme na obdélníčky 9x6,5 cm. Na spodní patro nastříkáme bobečky krému a mezi ně vložíme maliny, taktéž to uděláme na druhý plát, který položíme na ten první a nakonec zakryjeme posledním třetím plátem, posypeme moučkovým cukrem. Takto to uděláme se všemi obdélníčky. 
  2. Máme hotovo, můžeme servírovat hned a nebo uložit na pár hodin do lednice. Mille feuille je nejlepší, ale v den upečení, tak na to myslete.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů