Mille feuille je francouzský dezert, který v doslovném překladu znamená něco jako jako "tisíc lístků", tento název je právě díky listovému těstu, kde se tvoří nespočet vrstev a takzvaně lístkuje. Tradičně se dělá s vanilkovým krém patisserie, ale dnes už existuje spoustu obměn, například čokoládový krém nebo pouze vyšlehaná šlehačka. Já jsem zvolila tradiční vanilkový krém spolu s malinami.
Co budeme potřebovat:
Listové těsto
Vodánek
- 210g hladké špaldové mouky
- 100g vody
- 10g másla
- 4g soli
Na laminaci
- 125 másla
- 35g hladké špaldové mouky
Žloutkový krém patisserie
- 500ml mléka
- 60g cukru krupice
- 60g kukuřičného škrobu/ vanilkového pudinku
- 3 žloutky
- 1 vanilkový lusk
- 30g másla
Dokončení
- 300g malin
- Moučkový cukr
Postup:
Listové těsto
- Na vodánek smícháme všechny ingredience dohromady a vpyracujeme hladké těsto. Zakryjeme do fólie a uložíme na 30 minut do lednice.
- Na máslové těsto rychlé promícháme máslo s moukou. Z máslového těsta vyválíme mezi pečícími papíry čtverec o velikosti 20x20cm a dáme na 20 minut do lednice.
- Odpočatý vodánek rozválíme na obdélník 60x20cm tak, aby byl všude stejně silný. Štětečkem odstraňte přebytečnou mouku. Těsto by mělo ležet delší stranou směrem k vám. Doprostřed vložíme čtverec máslového těsta, spodní třetinu přehneme přes máslové těsta a taktéž i horní třetinu přehneme doprostřed. ujistíme se, že máslové těsto nám nikde nevylézá. Obdélník otočíme o 90° rozválíme na trojnásobek (60x20cm) a opět přehneme na třetiny. Důkladně zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30minut do lednice. Tento postup- rozválení a přeložení na třetiny zopakujeme ještě 4x, samozřejmě i s chlazením těsta. Po posledním přeložení zabalíme do fólie a necháme vychaldit nejméně 1 hodinu, pak už ho můžeme použít.
- Budeme potřebovat dva stejné plechy o minimální velikosti 37 x 28 cm. Na jednom těsto budeme péct a druhým plechem těsto zatížíme, aby v troubě "nevyskočilo".
- Těsto rozdělíme na dva stejné kusy. Každý kus rozválíme na tenký obdélník o rozměrech cca 37x 27cm, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě necháme 20 minut odpočívat v lednici, pak rovnou pečeme-
- Troubu předehřejte na 220°C.
- Jakmile je první plát těsta odpočatý, tak ostrým nožem srovnáme okraje tak, aby těsto bylo úhledný obdélník ve velikosti 36 x 26 cm.
- Těsto zakryjeme pečícím papírem, na papír položíme druhý plech a dáme péct na 25 - 30 minut.
- Plech, který těsto zatíží, mu brání v tom, aby při pečení začalo nabývat na objemu. Chceme tenké, jednotlivé vrstvy lístků v těstě.
- Po cca 15 minutách sundáme z těsta druhý plech a pečící papír a dopékáme dozlatova. Poté vyndáme z trouby přendáme na pracovní desku a necháme vychladnout. Takto to zopakujeme i s druhou polovinou těsta.
Žloutkový krém patisserie
- Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a přidáme je všechny k mléku. Do mléka dáme i samotný lusk a začneme zahřívat na středním plameni. Mezitím si v menší misce promícháme žloutky, cukr a kukuřičný škrob do podoby kašičky, pak přidáme pár lžic zahřátého mléka a rychle rozmícháme. V tento moment nám jde o to, abychom vyrovnali teploty a ze žloutků se nestaly míchačky:)
- Žloutkovou směs postupně přiléváme do zahřátého mléka a na střením plameni mícháme, tak jako bychom vařily pudink. Po chvíli začne houstnout. Po zhoustnutí (cca po 4 minutách) stáhneme z plotny a krém přelijeme do čisté misky. Povrch zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout, pak přendáme do lednice. Nakonec vyšleháme dohledka se změklým máslem. Pokud budou v krému hrudky můžeme použít i tyčový mixér. Krém přendáme do cukrářského sáčku.
Kompletace
- Listové těsto ostrým nejlépe vroubkovaným nožem nakrájíme na obdélníčky 9x6,5 cm. Na spodní patro nastříkáme bobečky krému a mezi ně vložíme maliny, taktéž to uděláme na druhý plát, který položíme na ten první a nakonec zakryjeme posledním třetím plátem, posypeme moučkovým cukrem. Takto to uděláme se všemi obdélníčky.
- Máme hotovo, můžeme servírovat hned a nebo uložit na pár hodin do lednice. Mille feuille je nejlepší, ale v den upečení, tak na to myslete.
0 komentářů