Co budeme potřebovat:
Křehké těsto
- 120g hladké mouky
- 20g mandlové mouky
- 50g moučkového cukru
- 60g másla
- 1/2 velkého vejce (30g)
- špetka soli
Kávové cremeux
- 250ml mléka
- 2 žloutky
- 2 lžíce rozpustné kávy/20ml espressa
- 50g cukru
- 30g másla
- 15g kukuřičného škrobu/hladké mouky
- 1 plátek želatiny
Mascarpone krém
- 150g mascarpone
- 75ml smetany ke šlehání
- 20g cukru
- Holandské kakao
Postup:
- Veškeré ingredience na těsto smícháme rychle na vále nebo v mixéru a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočívat alespoň hodinu v lednici. Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky asi 3-4 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 10 cm. Tato kolečka vkládáme do ráfků o průměru 6 cm. Těsto důkladně vymačkáme do krajů, abychom měli rovné dno a přebytky těsta odřízneme nožem. Tartaletky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Dno tartaletek propícháme vidličkou a dáme na chvíli mrazit – cca 10 minut.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme vychladnout.
- Želatinu necháme nabobtnat v 1 lžící vody. V rendlíku zahřejeme mléko a rozpustnou kávu. V misce smícháme žloutky, cukr a kukuřičný škrob do podoby kašičky. Do této směsi přidáme trochu ohřátého mléka, řádně promícháme a vlijeme zpátky ke zbývajícímu mléku do rendlíku. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí cca 3 minuty. Poté odstavíme z plotny a vmícháme nabobtnalou želatinu a máslo. Půlku piškotu namočíme v kávě, dáme doprostřed tartaletky a zalijeme krémem až po okraj tartaletky. Dáme do lednice na nejméně 2 hodiny vychladit.
- Na mascarpone krém vyšleháme mascarpone, smetanu a cukr dotuha. Přemístíme krém do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a ozdobíme jím všechny tartaletky. Před podáváním zasypeme kakaem.
0 komentářů