Jablečný koláč v té nejjednodušší variantě. Bez válení nebo chlazení těsta. Do hodiny a půl máte i s pečením hotovo. Doporučuju podávat s jogurtem nebo tvarohem pro zjemnění a taky pro větší zasycení a doplnění bílkovin.
Co budeme potřebovat:
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 120 g másla
- 80 g cukru třtinového
- 1 žloutek
- 1/2 lžičky soli
Jablečná část
- 4-5 ks jablek, nakrájených na tenké plátky
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
Drobenka
- 100 g hladké mouky
- 80 g másla
- 60 g cukru
- 1 lžíce skořice
- 1 lžička kardamomu
- špetka soli
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu (cca 20x20cm) vysteleme pečícím papírem.
- Máslo si rozpustíme na nízkém plameni v rendlíku. Pak přidáme cukr a prošleháme metličkou. Následně přidáme i žloutek, zamícháme.
- Nakonec přidáme po částech mouku se solí a štěrkou vypracujeme jednotné těsto. Hotové těsto přendáme do připravené formy a rozvnoměrně ho rozmístíme po celém dně. Dáme péct na cca 15 minut na 180 stupňů.
- Mezitím si promícháme všechny ingredience na náplň a následně si připravíme drobenku.
- Na předpečený korpus dáme jablečnou náplň a zasypeme drobenkou.
- Pečeme při 180 stupních cca 45 minut. Poté necháme vychladnout.
0 komentářů