Borůvky, moje téměř nejoblíbenější ovoce. Nejradši je mám v kombinaci s tvarohem nebo krémovou náplní. Takže jsem s nima zase vymyslela cheesecake, kterej původně v mý hlavě měl vypadat úplně jinak, ale nakonec se povedl úplně perfektně a byla jsem víc jak spokojená. Je dokonalej, lehkej, krémovej a pořádně borůvkovej.
Co budeme potřebovat:
Korpus
- 140g sušenek (použila jsem bebe)
- 20g ovesných vloček
- 80g másla
- špetka soli
Pečená vrstva
- 300g creamcheese
- 200g řeckého jogurtu (0% nebo 5% tuku)
- 100g ricotty
- 300g lesních borůvek
- 70g cukru (kdo chce může dát xylitol/ jiné sladidlo )
- 3 vejce
- kůra a šťáva z 1 citronu
Nepečená vrstva
- 100g řeckého jogurtu (0% nebo 5% tuku)
- 1/2 plátku želatiny
- 1 lžíce čekankového sirupu / sladidla
borůvková část
- 100g boorůvek
- 1 lžička cukru
- 2g pektinu
Postup:
- Dno formy vymažeme máslem a vyložíme kolečkem z pečícího papíru. Okraje necháme volné.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Na korpus dáme do mixéru sušenky, vločky a špetku soli, lehce rozmixujeme. Poté přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a několika pulzy promixujeme, vznikne nám jakási drobenka. Přesuneme do formy a lžící nebo dnem skleničky zarovnáme a upěchujeme. Pečeme 10 minut, poté vyndáme.
- Borůvky rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré.
- Připravíme si vodní lázeň tak , že do menšího pekáčku nalijeme nejméně 1 cm vody a dáme dospod trouby, pokud můžete pohybovat rošty v troubě, tak jeden z roštů přesuneme těsně nad pekáček, tím zajistíme skoro nejlepší podmínky pro pečení cheesecaku.
- Řecký jogurt, ricottu, cream cheese a cukr krátce prošleháme.
- Přidáme kukuřičný škrob, citronová šťávu a kůru a poté jedno po druhém vejce. Nešleháme moc dlouho, stačí jen tak ledabyle, aby se vejce zapracovala. ROzdělíme na poloviny a do jedné zamícháme borůvkové pyré, druhou polovinu necháme čistou.
- Do formy nalijeme borůvkovou náplň a poté čistou bez příchutě. Pečeme při 150 stupních 50-60 minut. Okraje by měly být pevné, za to střed stále třaslavý. Necháme cheesecake v pootevřené troubě dojít ještě 15-30 minut, poté vyndáme a necháme vychladnout. Mezitím připravíme nepečenou vrstvu- želatinu namočíme do trochu studené vody a necháme nabobtnat, poté rozehřejeme v mikrovlnné troubě cca 10 sekund a zamícháme do řeckého jogurtu s čekankovým sirupem. Tuhle vrstvu rovnoměrně rozetřeme na vychladlý Cheesecake. Poté v uložíme do lednice nejméně na 3 hodiny, nejlépe však přes noc.
- Nakonec borůvky rozehřejeme v rendlíku do podoby omáčky, pak přidáme pektin promíchaný s lžičkou cukru, minutu provaříme a ozdobíme cheesecake.